Bulgaristan Pasaportu

Bulgar pasaportu çıkartmak için başvuru sahiplerinin bazı şartları taşıyor olması gerekir. Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan Bulgar vatandaşları (göçmenler) ve çeşitli yollardan Bulgar vatandaşlığı kazanmış kişiler pasaport başvurusunda bulunabilir. Bulgaristan pasaportu işlemleri için kişinin o ülkenin vatandaşı olması gerekir. Vatandaşlık prosedürlerini tamamlayan kişiler Bulgaristan liçna karta ve pasaport başvurusunda bulunabilir.

Pasaport başvurusu için ilgili Bulgaristan Konsolosluk biriminde randevu talep edilmelidir. Bulgar pasaportlarını Türkiye’de diplomatik temsilcilikler dışında bir makam veremez. Bulgaristan Cumhuriyeti’nin Ankara, Edirne, İstanbul ve Bursa’da diplomatik temsilcilikleri bulunmaktadır. Başvuru sahipleri kendi görev çevresinde bulunan temsilciliklere pasaport başvurusunda bulunabilir. Bulgaristan’da ise işlemler Nüfus Müdürlüklerine bağlı bölgesel birimler tarafından yürütülür.

Bulgaristan Konsolosluk İşlemleri Bölge Ayrımı

İstanbul, Kocaeli, Sakarya ve Çanakkale çevresinde ikamet edenlerin başvurularını İstanbul Bulgaristan Başkonsolosluğu kabul etmektedir.

Edirne, Tekirdağ, Kırklareli ve ilçelerinde ikamet edenler başvuru için Edirne Bulgaristan Başkonsolosluğunu tercih edebilir.

Ankara, Kastamonu, Zonguldak, Yozgat, Kırıkkale, Niğde, Nevşehir, Diyarbakır, Mardin, Muş, Erzurum gibi illerde ikamet eden kişiler ise başvuru işlemlerini Ankara Büyükelçiliğinden tamamlayabilir. Konsolosluk birimlerinin görev bölgeleri dışından başvuru işlemlerini gerçekleştirmek çok mümkün değildir. Her birim kendi görev bölgesindeki talebi karşılamaktadır.

Konsolosluklar, yoğunlukları dolayısıyla görev bölgesi dışından gelen başvuruları büyük çoğunlukla kabul etmemektedir.

Bulgaristan pasaportu başvurusu için başvuruda bulunacak olan kişinin Bulgaristan Konsolosluğu biriminde şahsen bulunması ve parmak izi, fotoğraf ve imza taraması yaptırması gerekir. 12 yaşından küçük başvuru sahipleri, biometri prosedürlerinden muaftır. Bu yapılan işlemler sonucunda pasaport başvurusunun kabul edilip edilmediği 5 gün içinde belli olur. Eğer başvurunun kabul edilmesinde herhangi bir sakınca yoksa işlem süreci başlamaktadır.

Başvurular sonucunda işlem süresi yaklaşık 90 gün içinde sonuçlanır. Ancak bu süre resmi tatillerin varlığına ve konsolosluğun yoğunluğuna göre uzayıp kısalabilir. 

Bulgaristan Pasaportu Nasıl Alınır?

Bulgar pasaportu nasıl alınır, pasaport almak için iki seçenek vardır;

1) Başvuru sahibi Türkiye’de dört farklı şehirde bulunan diplomatik temsilcilikten birine başvuru yapabilir.

2) Başvuru sahibi Bulgaristan’a giderek ilçe pasaport şubesinden başvuru yapabilir.

Bulgaristan Pasaportu Sonuçlanma Süresi

Bulgar pasaportuna ilk kez başvuru yapılacaksa her iki durumda da işlem süresi uzun sürmektedir. Ancak ikinci ve sonraki başvurular için ilgili ülkeden yapılan başvurularda ödenen harç ücretine bağlı olarak 1 günde, 3 günde ya da 1 ayda pasaport çıkabilmektedir.

Türkiye'den Bulgaristan Pasaportu Çıkartma

-Türkiye’den yapılan başvurular için öncelikle uygun tarihe randevu alınması gerekir. Randevular elektronik ortamda form doldurularak alınmaktadır. Zayavlenie denilen Bulgaristan başvuru formu doldurduktan sonra uygun olan saat aralığı seçilir.

Randevular konsolosluk biriminin yoğunluğuna bağlı olarak 3 hafta sonrasına da 2 ay sonrasına da verilebilmektedir. Randevu gün ve saatinde kişi konsoloslukta hazır bulunarak evraklarını teslim eder. Başvuru sahibinin fotoğrafı çekilir, parmak izi alınır ve elektronik imzası sisteme kaydedilir.

-Tüm prosedürler yerine getirildiğinde konsolosluk biriminin verdiği fiş numarası ile takibi yapılır. Türkiye’den yapılan pasaport başvurularında işlem süresi 3 aya yakın sürmektedir.

-Pasaport başvuruları Bulgaristan’dan da yapılabilir. Kişi bu durumda konsolosluktan pasavan (EGN numarası olan kişiler Bulgar vatandaşı olduğu için bu kişilere vize verilmez) başvurusu yaparak ilgili ülkeye gider. Gerekli evraklarla birlikte ilçe pasaport şubesine başvuruda bulunur. Fotoğraf çekimi ve parmak izi prosedürleri yerine getirildiğinde bekleme süresi başlar.

-İlk başvurular uzun sürede sonuçlanır ancak sonraki başvurularda kişi ödediği harca bağlı olarak daha kısa süre içinde pasaportunu teslim alabilir.

Bulgaristan Pasaportu İçin Gerekli Evraklar

Bulgaristan pasaportu için gerekli olan belgeler genel çerçeve ile;

  • Başvuru için dilekçe (zayavlenie)
  • Bulgaristan doğum belgesi
  • Geçerli ya da süresi dolan pasaport/kimlik kartı/ehliyet (ELV)
  • Konsolosluk harcının yatırıldığını gösteren dekont
  • Güncel hali yansıtan fotoğraf

Pasaport başvurusu için sayılan evraklara ek olarak farklı evraklar sunulması gerekebilir. İşlemlerden önce başvuru yapılacak olan konsolosluk biriminde bilgi alınmalıdır. Evrakların güncelliği, doğruluğu ve eksikliği kontrol edilmelidir.

Başvuru için gerekli şartlar yerine getirildiğinde evraklar ilgili konsolosluk birimine sunulur. Konsolosluk, eğer başvuru sahibinin sunmuş olduğu evraklar içerisinde bir eksiklik görürse 7 gün içinde bu durumu kişilere bildirir. Sonrasında başvuru sahibine eksik evrakları tamamlaması için 30 gün süre verilir. Eğer bu süre içinde istenilen evraklar tamamlanmaz ise başvuru iptal edilir.

Başvuru sahibi işlemler için randevu almak zorundadır. Randevu için zayavlenie formu doldurulur. Form, Bulgar dilindedir. Kişiler formu yine Bulgar dilinde, doğru bilgilerle ve eksiksiz bir şekilde doldurmalıdır.

Bulgaristan Konsolosluğu Pasaport Sorgulama

Pasaport sorgulama işlemleriniz için konsolsoluk birimi başvuru sahibine durumu takip etmesi için fiş numarası verir. Verilen bu fiş numarası ile başvurunuzun durumunu sorgulamanız mümkündür. Yaklaşık 3 ay içinde başvurular sonuçlanır. 

Bulgaristan pasaport işlemleri için kişiler yaş gruplarına göre farklı prosedürler izler. 14 yaşına kadar ilk kez çıkarılan pasaport ile ikinci ve sonraki çıkarılan pasaport ücretleri birbirinden farklıdır. Başvuru sahibi 14 yaşından sonra pasaport başvurusu yapmak isterse daha farklı belgeler ve pasaport ücreti verir. Başvurular için yaş kriterine önem verilmelidir.

Pasaport başvurularını sorgulama işlemleri için başvuruda bulunulan konsolosluk biriminden bilgi alınmalıdır. Konsolosluk, başvuru sahiplerine tercih ettiği iletişim kanalı vasıtasıyla ulaşır ve başvurular sonuçlandığında kişiye bildiride bulunur. Başvurular genellikle 3 ay içinde sonuçlanır. İşlemler bu süre zarfından daha kısa ya da uzun sürede sonuçlanabilir.

DİKKAT!

Başvuru işlemleri için kişi şahsen konsolosluk biriminde bulunmalıdır. 18 yaşına kadar olan başvurular için pasaport başvurusu yapacak çocuğa anne ve babası birlikte eşlik etmelidir. Veli ya da vasinin çocuğu için tek başına yaptığı müracaatın işleme alınabilmesi için noter onaylı vekaletname gereklidir. Vekaletname yoksa ebeveynlerden sadece biri ile işlem yapılabilmesi için açıkça belirtilmiş mahkeme kararı olmalıdır. Küçüğün anne ya da babasından biri kayıp ise Bulgar mahkemesi tarafından ebeveynin birinin kayıp olduğuna dair mahkeme kararı konsolosluk birimine sunulmalıdır. Eğer çocuğun babası belli değil ise bu durumda da annesi ile başvuru işlemlerini gerçekleştirebilir.

Bulgaristan Pasaportu İle Hangi Ülkelere Vizesiz Gidilir?

Bulgar pasaportu, 2007 yılında Bulgaristan’ın Avrupa Birliğine üye olması sebebiyle kişiyi Avrupa Birliği vatandaşı yapar. Avrupa Birliği vatandaşı olmak 27 Avrupa ülkelesine vizesiz seyahat hakkı kazanmak demektir. Dolayısıyla Bulgaristan pasaportuna sahip olan kişiler vize başvurusu yapmadan Avrupa ülkelerine seyahat edebilirler. Pasaport sahibi olan her Bulgar vatandaşın Bulgar liçna kartı da var demektir. Liçna karta, Bulgar vatandaşlarının Avrupa seyahati için yeterlidir. Kişiler pasaportu olmasa dahi liçna kart ile seyahatlerini tamamlayabilirler.

Vizesiz gidilebilen AB ülkeleri; Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç.

Kanada ise 1 Aralık 2021 tarihinden itibaren Bulgaristan vatandaşlarına vize uygulamayacağını açıklamıştır. Dolayısıyla Bulgar vatandaşları Avrupa ülkeleri ve diğer sayılan ülkelere ek olarak Kanada’ya da vizesiz seyahat hakkı kazanmıştır.

Vize başvurusu yapmadan sadece Bulgaristan pasaportu ile gidilebilen ülkeler;  Antigua ve Barbuda, Arjantin, Ermenistan, Barbados, Bahamalar, Belize, Bostvana, Brezilya, Brunei, Vanuatu, Vatikan, Venezuela (turistik kart ile seyahat edilebilir.), Guatamala, Granada, Gürcistan (360 güne kadar), Dominika, Dominik Cumhuriyeti (turistik kart ile, 30 gün), El Salvador, Ekvator( 3 ay, sadece turistik geziler.) İsrail, Kiribati, Makao, Hong Konk, Kolombiya, Kore Cumhuriyeti, Kosova, Kosta Rika (30 güne kadar), Mauritius, Makedonya, Malezya, Maldivler (30 gün), Fas, Marshall Adaları, Meksika, Moldova, Monako, Nikaragua, Yeni Zelanda, BAE, Filistin, Palau, Panama (1 ay), Paraguay, Peru, Romanya, Samoa, San Marino, Saint Lucia, Saint Vincent ve Grenadinler, Saint Kitts ve Nevis, Seyşeller, Singapur, Sırbistan, Tayvan, Doğu Timor, Tonga, Trinidad ve Tobago, Tuvalu, Tunus, Türkiye (30 güne kadar), Ukrayna, Uruguay, Filipinler (1 ay), Finlandiya, Japonya, Honduras, Şili.

Bulgaristan Pasaport Yenileme

Bulgar pasaportlarının geçerlilik süreleri 5 yıldır. 5 yıl sonunda kişi pasaporta ihtiyaç duyacağı bir seyahat planlarsa tekrar pasaport başvurusunda bulunmalıdır. Geçerlilik tarihi sona eren pasaportlar Bulgar kanunları gereğinde belirli bir süre içinde teslim edilmelidir. Teslim edilmediği durumlarda cezai yaptırımlar uygulanabilir.

Bulgaristan pasaport yenileme işlemleri aşağıdaki durumlarda söz konusudur;

  • Sahip olunan pasaportun hasar görmesi/yıpranması, yok edilmesi, kaybolması, çalınması ve kullanılacak sayfaların bitmesi
  • Pasaport sahibinin talep etmesi durumunda ( mevcut pasaportun geçerlilik tarihi bitmeden)
  • Pasaport sahibi, isim, cinsiyet ve vatandaşlığının değişmesi durumunda 30 gün içinde yetkili makamlara başvurmakla yükümlüdür.
  • Yapılan evlilik ile birlikte isimlerin/soy isimleri değişmesi sonrasında yeni bir pasaport başvurusu yapılırsa evlilik cüzdanının aslı ve fotokopisi de yetkili makama sunulmalıdır.

Bulgaristan Pasaportu Nasıl Yenilenir?

5 yıllık olan verilen pasaportların süresi dolduğunda yenilenmesi gerekir. Yenileme işlemleri Türkiye’den yapılmak isteniyorsa ilgili diplomatik temsilciliklere başvurulmalıdır. Pasaportun süresinin dolması sonrasında kişi yenileme işlemlerini yapmıyorsa/eski belgelerini konsolosluk birimine teslim etmiyorsa cezai yaptırımlara maruz kalabilir. Pasaportun geçerlilik süresinin dolmasıyla geçerliliğini yitirmiş belgelerin ilgili konsolosluk birimine teslim edilmesi için verilen süre 3 aydır. Böyle durumlarda Bulgaristan Cumhuriyeti’nin uyguladığı para cezası 50 Euro olarak belirlenmiştir. Ancak bilgiler zamanla güncellenebildiğinden bu tutarın hala geçerli olup olmadığını konsolosluktan teyit ediniz. Kişi bu 3 ayın sonrasında 1 yıl daha bu kuralı ihlal ederse ödenmesi gereken tutar artmaktadır.

Yenileme işlemleri için ilgili konsolosluk biriminden randevu alınmalıdır. Sunulması gereken extra belge olup olmadığını teyit edildikten sonra başvuru işlemleri tamamlanabilir. Yeni bir pasaport başvurusu için varsa eski pasaportun iade edilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Bulgaristan Pasaport Ücretleri

Bulgaristan pasaportuna başvuruda bulunan kişiler gerekli koşulları yerine getirdikten sonra başvurunun işleme alınması için konsolosluk harç bedelini ödemesi gerekir. Türkiye’deki diplomatik temsilciliklerden işlemlerini tamamlayan kişiler yetkili makamların belirlemiş olduğu Bulgaristan pasaport ücretini ödemek zorundadır.

Pasaport için kişilerin ödemekle yükümlü olduğu ücret, başvuru sahibinin yaş aralığına göre değişir. 0-14 yaş arası çocukların ilk kez çıkardığı pasaport ile ikinci kez çıkardığı pasaport harç ücreti birbirinden farklıdır. Aynı zamanda 14-18 yaş arası, 18-58 yaş arası, 58-70 yaş arası ve 70 yaş üstü kişilerin de ödemesi gereken Bulgaristan pasaport fiyatları birbirinden farklıdır ve zamanla güncellenmektedir. Başvuru sahibi işlemleri için gerekli hazırlıkları yaparken ödemesi gereken ücret konusunda da bilgi almalıdır.

  • 14 yaşına kadar ilk pasaport başvuru ücreti: 131 TL
  • 14 yaşına kadar 2. ve sonraki pasaport başvuru ücreti: 157 TL
  • 14-58 yaş arası kişiler için pasaport başvuru ücreti: 209 TL
  • 58-70 yaş arası kişiler için pasaport başvuru ücreti: 157 TL
  • 70 yaş üstü kişiler için pasaport başvuru ücreti: 131 TL

Türkiye’de pasaport çıkarma için ödenmesi gereken ücretler konusunda yetki diplomatik temsilciliklerdedir. Başvuru herhangi bir sebepten dolayı iptal edilirse ödenmiş olan ücretlerin iadesi yapılmamaktadır. Güncel pasaport ücretleri ve ödenen ücretler kapsamında Ankara Büyükelçiliği, İstanbul Başkonsolosluğu, Edirne Başkonsolosluğu ve Bursa Konsolosluğunun anlaşmalı olduğu bankalar konusunda bilgi alınmalıdır.

Ana Menü

Duyurular

Bulgaristan'a Girişlerde Schengen Yasağı Olanlar Dikkat!

Bulgaristan'ın Avrupa Birliği Konseyi Dönem Başkanlığında Avrupa Parlementosu ile arasındaki anlaşmaya göre; Schengen ülkelerine giri...
2023-08-03 17:38:42

Bulgaristan Vatandaşlarının Türk Vatandaşlığı Alma Hakkı

31 Mayıs 2021 tarihli Balkan Ülkeleri Vatandaşlıklarının İstisnai Olarak Türk Vatandaşlığını Kazanmaları adlı genelge ile gerekli şart...
2023-08-03 17:38:27

Bulgaristan Konsolosluklarının Yılbaşında Kapalı Olduğu Günler

Değerli ziyaretçimiz; Bulgaristan Büyükelçiliği Ankara Bulgaristan Başkonsolosluğu İstanbul Bulgaristan Konsolosluğu Edirne Bulg...
2023-08-03 17:22:46

Bulgaristan Covid-19 Seyahat Güncellemesi

2020 Mart ayı  itibarıyla etkisini gösteren Covid-19 pandemisi seyahat kurallarının da periyodik aralıklarla değişmesine sebep olmaktadı...
2023-08-03 17:22:05
Tüm Duyurular
Bulgaristan Pasaportu