Yatırım Yoluyla Bulgaristan Vatandaşlığı Hakkı

Yatırım Yoluyla Bulgaristan Vatandaşlığı

Global ekonomideki artan sorunlar nedeniyle yabancı yatırımcı çekme konusunda çalışmalar başlatan bazı Avrupa Birliği ülkeleri tahvil karşılığında bazı yatırımcılara vatandaşlık hakkı tanımaktadır. Tahvil karşılığında vatandaşlık hakkı tanıyan Avrupa Birliği ülkelerinden biri de Bulgaristan’dır. Bulgaristan 2007’de Avrupa Birliği’ne dahil olmuş, 2009 yılında da Yatırım Yoluyla Vatandaşlık Programı'nı uygulamaya koymuştur. Yatırımcılar için Bulgaristan vatandaşlığı Bulgaristan’da ticari amaçlarla uzun süreli oturum izni almak amacına hizmet etmektedir Bulgaristan Cumhuriyeti’ne bağlı Yatırım Destekleme Birimi tarafından desteklenen program kapsamında, 1 Milyon Bulgar Levası (Yaklaşık €512.000) tutarında 5 yıl süreli hükümet tahvili yapıldığında ve gerekli şartlar sağlandığında Bulgaristan vatandaşlık hakkı elde edilmektedir. Bulgaristan’a 512.000 Euro tutarında devlet tahvili alımı yapan kişi, birkaç hafta içerisinde ülkede ömür boyu geçerli oturum iznine sahip olabilmektedir.

Hükümet tahvilleri devlet güvencesi altındadır ve tüm yatırım tutarı 5 yılın sonunda yatırımcıya iade edilmektedir. Yapılan yatırım karşılığında ilk olarak süresiz oturum izni ve 5 yıllık süre sonunda ise Bulgaristan vatandaşlığı elde edilir. Standart başvuru seçeneğinde 1 Milyon Leva karşılığında 5 yıl süreli hükümet tahvili alınır. Yatırım yoluyla vatandaşlık hakkı elde etmek isteyen yatırımcı süresiz oturum izni için Maliye Bakanlığı’ndan yatırımcı belgesi temin etmeli ve Bulgaristan’da ikamet edeceği evin tapusunu ya da kira kontratını ibraz ederek vatandaşlık için gerekli işlemler başlatılmalıdır.

Neden Yatırım Yoluyla Vatandaşlık?

Yatırım yoluyla Bulgaristan vatandaşlığı elde etmenin pek çok avantajı vardır.  5 yıldan daha kısa bir sürede vatandaşlık hakkını elde etmek isteyen yatırımcılar, yatırım tutarını iki katına çıkararak söz konusu süreyi 2,5 yıla düşürebilirler. Yatırımcıların Bulgaristan’da sürekli olarak yaşama zorunluluğu yoktur, fakat tapu veya kira kontratını ibraz etmek durumundadırlar. Yatırım yoluyla vatandaşlık talebinde bulunan kişiye gayrimenkul yatırımı ya da iş kurmak gibi şartların dışında  Bulgarca dil belgesine sahip olma zorunluluğu da getirilmemiştir. Yatırımın tamamının 5 yıl sonunda geri alınabilir olması ve Bulgaristan’da yaşama zorunluluğu bulunmaması da pek çok yatırımcının bu programı tercih etmesine yol açmıştır.

Bulgaristan Ticari Oturum İzni, ticari sebeplerden dolayı Bulgaristan Oturum İzni Vizesi başvurusunda bulunmak isteyenler Bulgaristan Oturum İzni almaları gerekmektedir. Bulgaristan Oturum İzni Vizesi için gereken belge listesi başvuru sahibinin durumuna göre farklılık göstermektedir.

Yatırımcılar İçin Oturum İzni İçin Gerekli Evraklar

Yatırımcı statüsüyle vatandaşlık talebinde bulunacak kişilerin hazırlaması gereken evraklar D vize evraklarıdır. Başvuru, doğrudan Bulgaristan Konsolosluğu’na  gerçekleştirilebilir. Yatırımcı vizesi başvuru formu doldurulduktan ve diğer belgelerle birlikte teslim edildikten sonra başvuru sahibinin D vize işlemi ortalama 45-60 gün içinde sonuçlanmaktadır. Daha sonra Yabancılar Şubesi’nden oturum kartı başvurusu gerçekleştirilebilir. Yatırımcı başvuruda bulunurken gerekli evrakları eksiksiz olarak  temin etmelidir.

  • Pasaport, en az 6 ay geçerli.
  •  2 adet 35 x 45 mm ölçülerinde son 3 ay içerisinde çekilmiş Biyometrik fotoğraf 
  •  Eksiksiz doldurulmuş, Bulgar Oturum İzni Vizesi başvurusunda bulunan kişi tarafından imzalanmış olmalı              
  •  Alınan adliyeden apostilli Adli Sicil Kaydı Bulgaristan Sofya Dışişleri Bakanlığı'ndan Tercüme
  •  Nüfus Müdürlüğü'nden alınmış Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği.
  • Yatırımcı Belgesi
  • Kira Kontratı veya Tapu. Bulgaristan Noter Tasdikli olması gerekmektedir.
  • Başvur sahibi adına açılmış Bulgaristan Banka Hesap Dökümü, Bu hesabın bakiyesini gösteren bankadan alınmış belge.

Yatırımcılar İçin Bulgaristan Vatandaşlığında Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Bulgaristan’da vatandaşlık hakkı için  devlet tahvil bonosu temin edilmeli
  • Vatandaşlık için alınan 512.000 Euro bankada en az 5 yıl süre ile kalmalı
  • Vatandaşlık talep eden kişinin sabıka kaydı bulunmamalı

Bulgaristan için daimi oturum iznine sahip olan kişinin Bulgaristan oturum kartında Europian Unit yazıyorsa Avrupa Birliği ülkelerinde serbest dolaşım hakkına sahiptir. Bulgaristan oturum kartınızda öyle bir ibare yok ise  balkan ülkeleri olan  Hırvatistan, Romanya, Sırbistan, Makedonya gibi ülkelere seyahat edilebilmektedir.

  • Bulgaristan vatandaşlığı Avrupa birliği vatandaşlığıdır. Bulgaristan vatandaşlığı elde edildikten sonra Avrupa Birliği ülkelerinde yaşama ve çalışma hakkı sağlar.
  • Bulgaristan Oturum İzni Vizesi İşlem Süresi bir 1-2 ay arasındadır, fakat Bulgaristan Konsolosluğu’nun yoğunluğuna bağlı olarak süre uzayabilmektedir.

Bu internet sitesi Bulgaristan Konsolosluğu'nun resmi sitesi değildir. Burada yer alan bilgilerin doğruluğunu işlemlerinize başlamadan önce mutlak suretle teyit ediniz. Bulgaristan Vizesi, oturum izni ve vatandaşlık işlemlerinizle ilgili en güncel ve doğru bilgileri Bulgaristan Büyükelçiliği ve Bulgaristan Başkonsolosluğu’nun resmi web sitesinden öğrenebilirsiniz.

bulgaristan konsolosluğu vize

 

 

 

Duyurular

2014 SENESİNDEN İTİBAREN BULGARİSTANDA DEVAMLI OTURUM İZNİ

Bulgaristan  Vatandaşlık Satın Almak   Avrupa birliği ülkesi olan Bulgaristan yatırımcılara vatandaşlık hakkı tan...
2017-09-28 11:16:58 Devamı...

Bursa Bulgaristan Konsolosluğu Seçimlerden Dolayı Tatil

Bursa Bulgaristan Konsolosluğu Seçimlerden Dolayı Tatil! Bursa Bulgaristan Başkonsolosluğu 24.03.2017 ve 27.03.2017 tarihlerinde Millet Meclis...
2017-03-27 12:30:05 Devamı...

Bulgaristan Konsolosluğu Seçimlerden Dolayı Hizmet Veremeyecek

Bulgaristan vize başvuruları ve konsolosluk işlemleri seçimlerden dolayı gecikmeli işlem görecek. 26 Mart 2017 günü Bulgaristan'da yapılacak...
2017-03-27 12:29:39 Devamı...

Bulgaristan Başkonsolosluğu 2017 Yaz Sezonu Akreditasyon İçin Gerekli

Bulgaristan Başkonsolosluğu 2017 Yaz Sezonu Akreditasyon İçin Gerekli Belgeler Bulgar Konsolosluğuna akredite firma, Bulgaristan vize başvuru...
2017-03-27 12:29:04 Devamı...
Tüm Duyurular
Yatırım Yoluyla Bulgaristan Vatandaşlığı Hakkı