1978 Göçmenlerinin Bulgaristan Vatandaşlığı Hakkı

1978 Göçmenlerinin Vatandaşlık Hakkı

Bulgaristan ve Türkiye arasında yapılan anlaşmalarda  Bulgaristan’dan 1978 yılında göç eden kişilerle ilgili olarak zorunlu değil gönüllü olarak göç ettikleri yönünde ifadeler yer almaktadır. Bunun nedeni ise göçün gerçekleştiği dönemde göç eden kişilere imzalatılan belgelerdir. Bu belgeler, Bulgaristan vatandaşlığından Türkiye vatandaşlığına geçmek için bir onay olarak görülmektedir. Bu sebeple 1978 yılı göçmenlerinin 1951 ve 1989 yıllarında göç edenlere göre vatandaşlık haklarını elde etmeleri daha zordur.  Yine de 1978 yılı göçmenleri belirli koşulları sağlamaları ve gerekli prosedürleri sağlamaları halinde vatandaşlık başvurusunda bulunabilmektedirler. 

Bulgaristan vatandaşlığı başvurusunda bulunacak 1978 ve daha yakın tarihlerde göç etmiş kişilerin Bulgaristan’da doğmuş olması, 1. derece yakının Bulgaristan’da ikamet ediyor olması 1978 göçmenlerinin vatandaşlık hakkına sahip olma olasılığını arttırmaktadır.  Bulgaristan Adalet Bakanlığı’ndan yapılacak sorgulamayla, kişinin halen Bulgaristan vatandaşı olarak kayıtlı olup olmadığı tespit edilmektedir. Kayıtlarda hala Bulgar vatandaşı olarak görülen kişi yoksa kırmızı pasaport çıkartmalı,  varsa pasaportunu yenilemelidir. Bulgaristan Adalet Bakanlığı’nın sorgulaması sonucunda Bulgaristan vatandaşı olmadığı tespit edilen kişi ise ilk olarak D tipi vize başvurusunda bulunmalıdır. D tipi vizeye sahip olduktan sonra Bulgaristan’da ikamet edeceği bölgenin Yabancılar Şubesi’ne başvuruda bulunarak kalıcı oturum belgesi çıkartması gerekmektedir. 1978 göçmenlerine D vize yaklaşık 2 ayda çıkmaktadır. D vize temin edildikten sonra Bulgaristan’da beyan edilen bölgenin göçmenlik şubesine gidilerek oturum izni talebinde bulunulmalıdır.

1978 Bulgaristan göçünden önce de Bulgaristan’da kalıcı bir hayatı olan Bulgaristan’da vatandaşlık talep eden kişilerin durumu konusunda hem Bulgaristan’da hem de Türkiye’de göçmenlik ve vatandaşlık talepleri değerlendirme sürecinde çok fazla değişiklik yaşanmıştır.  Bu gelişmeler ve yenilikler ışığında toparlanan bilgiler doğrultusunda uzmanlar, Bulgar göçü yaşamış vatandaşlar için gereken kolaylıkların tam ve net bir şekilde açığa çıkması için yetkili makamlar vasıtasıyla gerçekleştirdiği Bulgaristan göç başvuru çalışmalarını hızlandırmıştır. Başvuru sahibi süreci hızlandırmak için 1978 yılından önce Bulgaristan'da olan ikametine dair bir dosya hazırlamalıdır. 


Bu internet sitesi Bulgaristan Konsolosluğu'nun resmi sitesi değildir. Burada yer alan bilgilerin doğruluğunu işlemlerinize başlamadan önce mutlak suretle teyit ediniz. Bulgaristan Vizesi, 1978 Bulgar göçmenlerine vatandaşlık işlemlerinizle ilgili en güncel ve doğru bilgileri Bulgaristan Büyükelçiliği ve Bulgaristan Başkonsolosluğu’nun resmi web sitesinden öğrenebilirsiniz.

bulgaristan konsolosluğu vize

1978 Bulgaristan Göçmenleri Vatandaşlığı Öncesi D Vizesi Gerekli Evraklar

  • Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği
  • İsim Denklik Belgesi (Bağlı olduğunuz Nüfus Müdürlükleri’nden ya da Ankara Genel Nüfus Müdürlüğü’nden temin edilmelidir.
  • Göç Belgesi (Bağlı olduğu belediyeden hangi anlaşmaya göre göç ettiğinize dair yazı)
  • Eksiksiz doldurulmuş Zayavlenie formu
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Başvuru sahibine ait en az 2 yıl geçerli T.C. Pasaportu
  • Biyometrik Fotoğraf. Eski Bulgaristan Göçmenleri Bulgaristan Oturum Vizesi için başvuruda bulunan kişiye ait son 3 ay içerisinde çekilmiş - 2 adet 35 x 45 mm ölçülerinde.  
  • Bulgaristan Doğum Belgesi (Akt za Rajdane ot Aktovata Kniga). Bulgaristan Oturum Vizesi için başvuruda bulunan eski Bulgaristan Göçmenine ait Bulgaristan’da doğduğu şehrin belediyesinden (Obştinadan) alınan doğum belgesi.
  • Bulgaristan Adalet Bakanlığı’ndan Bulgaristan Göçmenleri Bulgaristan Oturum Vizesi için başvuruda bulunan kişinin an itibarı ile Bulgaristan Vatandaşı olmadığına dair yazı
  • Tekrar Bulgaristan vatandaşlığı talebinde bulunabilmek için ilk olarak Bulgaristan Adalet Bakanlığı’ndan vatandaşlık durumunuzun sorgulamasını yaptırmanız gerekmektedir.
  • Sabıka Kaydı. Bulgaristan'da yeminli tercüman tarafından çevrilmiş ve apostilli olması gerekmektedir.
  • Bulgaristan'dan yaşayacağınız yere ait kira kontratı (noter tasdikli)
  • Bulgaristan'da bir bankada açılmış hesabınızda içersinde 3.000€ bulunduğuna dair bankadan alınmış referans mektubu. 

Bu internet sitesi Bulgaristan Konsolosluğu'nun resmi sitesi değildir. Burada yer alan bilgilerin doğruluğunu işlemlerinize başlamadan önce mutlak suretle teyit ediniz. Bulgaristan Vizesi, 1978 Bulgar göçmenlerine vatandaşlık işlemlerinizle ilgili en güncel ve doğru bilgileri Bulgaristan Büyükelçiliği ve Bulgaristan Başkonsolosluğu’nun resmi web sitesinden öğrenebilirsiniz.

 

Duyurular

2014 SENESİNDEN İTİBAREN BULGARİSTANDA DEVAMLI OTURUM İZNİ

Bulgaristan  Vatandaşlık Satın Almak   Avrupa birliği ülkesi olan Bulgaristan yatırımcılara vatandaşlık hakkı tan...
2017-09-28 11:16:58 Devamı...

Bursa Bulgaristan Konsolosluğu Seçimlerden Dolayı Tatil

Bursa Bulgaristan Konsolosluğu Seçimlerden Dolayı Tatil! Bursa Bulgaristan Başkonsolosluğu 24.03.2017 ve 27.03.2017 tarihlerinde Millet Meclis...
2017-03-27 12:30:05 Devamı...

Bulgaristan Konsolosluğu Seçimlerden Dolayı Hizmet Veremeyecek

Bulgaristan vize başvuruları ve konsolosluk işlemleri seçimlerden dolayı gecikmeli işlem görecek. 26 Mart 2017 günü Bulgaristan'da yapılacak...
2017-03-27 12:29:39 Devamı...

Bulgaristan Başkonsolosluğu 2017 Yaz Sezonu Akreditasyon İçin Gerekli

Bulgaristan Başkonsolosluğu 2017 Yaz Sezonu Akreditasyon İçin Gerekli Belgeler Bulgar Konsolosluğuna akredite firma, Bulgaristan vize başvuru...
2017-03-27 12:29:04 Devamı...
Tüm Duyurular
1978 Göçmenlerinin Bulgaristan Vatandaşlığı Hakkı